Energia verde, paravan al subventiei catre centralele termoelectrice neviabile

Jean Constantinescu

Potrivit estimarilor, pina la sfirsitul acestui an, capacitatile de generare a energiei eoliene vor insuma o putere instalata de 3.000 MW, de peste 2 ori mai mare decit a centralei de la Cernavoda. Daca centrala nuclearelectrice produce 17% din energia electrica a tarii, procentul energiei verzi in productia nationala nu depaseste 8% nici in anul curent. Aratam in cele ce urmeaza ca oficialii nostri au inceput sa alimenteze si sa incurajeze o ingrijorare publica privind impactul noilor surse asupra pretului energiei electrice. Autoritatile fie nu stiu sa determine acest impact, neintelegind mecanismul pietei la 12 ani de la crearea acesteia, fie doresc sa puna scumpirile ce vin din ineficienta altor producatori pe seama energiei alternative. 

Asadar, potrivit unor calcule ale ANRE, in anul curent energia regenerabila ne-ar creste factura cu 12 Eur/MWh (53 de Lei/MWh). In perioada 2015-2017 scumpirea ar fi de 25-30 de Eur/MWh, cu un maxim de 30 de Eur/MWh in 2015. După 2015, se asteapta o reducere datorita ieftinirii certificatelor verzi (CV) in piata. Pina in 2014, acestea se tranzactioneaza la valoarea maxima de 55 euro/certificat, deoarece productia de energie verde este sub cotele obligatorii, de 9% in 2013 si de 10% in 2014.

Cei 12 Eur/MWh la consumator corespund de fapt la circa 6 Eur/MWh pe piata angro, care s-ar adauga pretului determinat pe platforma Opcom. ANRE crede ca acesta poate fi considerat la o valoare neschimbata, cu sau fara energia generata de regenerabile (RES in figura atasata).

O asemenea judecata corespunde cresterii pretului intre punctele A si B din grafic, adica unei valori de circa (50 + 6) Eur/MWh. In realitate, cresterea de pret angro (ΔPreal in figura) este cu mult mai mica, de cel mult 1 Eur/MWh dupa estimarile noastre grosiere (datorita atit transparentei precare din piata, cit si reducerii deliberate a variantelor de situatie). Aceasta deoarece energia alternativa scoate din piata unitatile termo scumpe iar pretul de inchidere al energiei se stabileste in punctul C, la mai putin de 40 Eur/MWh. 

Asadar, la consumator, regenerabilele ar putea fi responsabile de o scumpire de 2 Eur/MWh, restul de 10 Eur/MWh colectat de la consumator fiind subventie ascunsa de autoritati in beneficiul unitatilor termo, pe care le platim sa nu functioneze.


Sursele de energie alternative sint resurse regenerabile, altele decit facilitatile hidro cu capacitati mai mari de 10 MW. De prim interes este energia vintului avind in vedere evolutia tehnologiei si a pretului de revenire, precum si marele potential disponibil (14 - 23 GW). Costurile de investitii in fermele eoliene s-au redus mult in ultimii 3 ani, ajungind acum la circa 950 Eur/kW (eoliana onshore). In acelasi interval de timp, ca urmare a unor cresteri vertiginoase, costurile tehnologiei electronucleare au ajuns la 4000 Eur/kW, iar ale tehnologiei pe baza de carbune, la 1800 Eur/kW.  Si aceste cresteri sint departe de punctul de oprire.
Nu-i mai putin adevarat ca la noi s-a ajuns la supracompensarea energiei verzi. Atit limitele de variatie in piata a pretului CV, cit si numarul acestora, au fost stabilite direct in Parlament, fara nici un calcul cost - beneficiu si sub influența unor grupuri de interese. Dar presiunea exercitata de catre Comisia Europeana incepe sa aiba efecte, pentru ca oficialii au declarat ca se pregatesc sa scada numărul de CV; de la 3 la 2,6 pentru un MWh produs in microhidrocentrale, si de la 6 la 5 CV pentru un MWh produs in parcurile solare.


Cuvinte cheie: RES, energie electrica, energie regenerabila, surse alternative de energie, impact asupra pretului.


16.02.2013