Am absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti, Facultatea de Energetica, in anul 1968, si am obtinut titlul de doctor inginer in Sisteme electroenergetice in anul 1980 cu o teza care a propus modele dezlegate structural, functional si temporal pentru studiul sistemelor mari de energie electrica. Am făcut specializari: doua luni in Franta la Institutul de Tehnici Nucleare de la Saclay (1980), la un curs AIEA privind 'integrarea centralelor electronucleare intr-un plan energetic national' si doua saptamani in SUA, la Gainsville - Florida (1999), pe tema 'reglementarii utilitatilor publice de energie'.

Sint director, consultant & cercetator senior in energie la societatea ROENP INIT SRL (ROENP), infiintata in anul 2005. Principalele activitati ale ROENP sint consultanta si proiectele de cercetare - dezvoltare (C&D) in domeniul energiei electrice.
Intre 1 ianuarie 2010 si 31 decembrie 2012, ROENP a fost membru al consortiului international ce a desfasurat proiectul de C&D 'Provocarile Operatorilor de Transport si de Sistem (OTS) din Europa de Sud - Est', cu finantare de la Programul - cadru 7 al Uniunii Europene. SEETSOC  a dezvoltat sisteme si facilitati de servicii pentru ca OTS-urile sa poata opera in siguranta si optim sistemele energiei electrice, sa sprijine comertul transfrontiera si sa-si imbunatateasca eficienta, in beneficiul consumatorilor de energie.


Am debutat profesional in anul 1968 ca cercetator stiintific stagiar la Institutul de Cercetari si Modernizari Energetice - ICEMENERG. In 1994, eram cercetator principal gradul I; in perioada 1976 - 1986 am condus laboratorul de cercetare 'Sisteme electroenergetice'.
Intre rezultatele personale de cercetare privind functionarea si reglarea sistemelor de energie electrica se inscriu modelele si metodele pentru determinarea si optimizarea regimurilor de functionare ale sistemelor electrice, stationare si tranzitorii, precum si pentru evaluarea stabilitatii sistemelor. Le-am concretizat in software de productie servind multi ani Dispecerului Energetic National - DEN la conducerea si reglarea Sistemului Energetic Național - SEN si, de asemenea, specialistilor in planificarea dezvoltarii SEN: NERA (regimuri permanente), RETRA (regimuri tranzitorii pe termen scurt), TEMI (regimuri tranzitorii pe termen mediu), LOTDYS.R (regimuri tranzitorii pe termen lung), SAMI (stabilitate statica).

In 1986, am fost detasat la Consiliul National pentru Stiintă si Tehnologie - CNST, unde am coordonat programe de C&D in energie.


In anul 1990, transferat la Ministerul Economiei ca inspector general in domeniul energiei, dupa desfiintarea CNST, am initiat si pregatit documentele de infiintare a Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei - ARCE. In acelasi an, m-am angajat pe baza de concurs public la DEN ca sef al serviciului 'planificarea operationala a SEN'. Am fost, pentru citeva luni ale anului 1991, consilier al directorului general RENEL, la solicitarea acestuia.
In ianuarie 1992, am devenit director general al ICEMENERG, in urma unui concurs public. Din 1997 am coordonat infiintarea si functionarea Comitetului RENEL de Strategie si Reforma - CSR, iar in 1998 am propus strategia de restructurare a sectorului energiei electrice din Romania, care a fost aprobata de catre guvern.

Dintre contributiile stiintifice in domeniul functionalitatii sistemului si pietei de energie electrica ale perioadei de dupa 1990: o metoda generala de 'dezlegare' (unbundling) a modelelor sistemului si serviciilor energiei electrice, metode pentru calculul tarifelor si capacitatilor de transport de energie electrica, un proiect de piata a energiei electrice bazat pe accesul nodal la retea si la piata. Am identificat, de asemenea, imbunatatiri in procedurile operationale ale functionarii interconectate a SEN si in legislatia energiei electrice.

Ca (prim) presedinte, am edificat Autoritatea Natională de Reglementare in domeniul Energiei - ANRE (1999), contribuind la proiectarea primelor reglementari ale pietei de energie electrica (market design). Am concretizat infiintarea Companiei Nationale de Transport a Energiei Electrice - Transelectrica SA (2000), ca (prim) director general, lansind un pachet semnificativ de investitii de modernizare. Am condus procesele de aderare a Transelectrica si SEN la sistemul vest-european UCTE. Pe durata mandatului meu, proiectele de investitii s-au realizat la termenele si in conditiile contractuale initiale. La mijlocul anului 2004 am revenit ca presedinte al ANRE si, pina in februarie 2005, am determinat refacerea sistemului de reglementari.

In perioada 1993 - 1998, am fost membru fondator si secretar general al Consiliului National Roman - CNR la Consiliul Mondial al Energiei - CME, iar intre 1995 - 1998 am fost presedintele grupului de lucru al CME pentru Europa Centrala si de Sud - Est. Am fost de mai multe ori membru in Comitetele de Studii CIGRE in domeniul sistemelor electrice, inclusiv C2 (functionarea si controlul sistemelor). Intre 1993 - 2000 am fost presedintele Comisiei de Energie a Ministerului Cercetării si Tehnologiei.

Dupa eliberarea din functia de presedinte ANRE (al doilea mandat), am fost ales coordonator al Programului USAID de asistenta a Romaniei in domeniul energiei, faza a III-a (REP 3), din partea International Resources Group - IRG, Washington DC. In perioada septembrie 2005 - iulie 2007, REP 3 a sprijinit autoritătile nationale si locale pentru finalizarea reformei energiei in vederea indeplinirii cerintelor UE si atragerii de investitii in sector, pentru dezvoltarea sistemului de ajutoare sociale pentru energie si consolidarea pietei energiei.

Intre septembrie 2007 si decembrie 2008 am lucrat din partea IRG in proiectul USAID "Regional (South - East Europe) Energy Security and Market Development" in calitate de consultant senior pentru reglementari si monitorizare a pietei de energie electrica. Proiectul a acordat sprijin autoritătilor si companiilor de energie din tarile sud - est europene pentru respectarea obligatiilor asumate prin tratatul Energy Community in ceea ce priveste constituirea de piete concurentiale functionale de energie electrica.

Din anul 2011 particip la proiecte ale Bancii Mondiale in Romania si regiune: (i) Evaluarea functionalitatii Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri - 'Functional Review', functia energie, (ii) acordarea de asistenta autoritatii de reglementare ANRE din Republica Moldova si (iii) consiliere privind dezvoltarea sistemului energiei pina in anul 2020. De asemenea, am acordat asistenta tehnica operatorului de transport si sistem din Albania (OST), proiect finantat de catre USAID.

Din februarie 2005 pina in martie 2011 am fost presedintele Asociatiei Institutul National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie" - IRE, si presedintele Colegiului revistei Energetica. IRE este reprezentantul industriei energiei electrice din Romania la EURELECTRIC.

(CV standard)
revazut 01.21.2014